BİLGİ / KÜLTÜR / SANAT / EL SANATI OLARAK TAKILAR
BİLGİ / KÜLTÜR / SANAT / EL SANATI OLARAK TAKILAR
Yapılan araştırmalar yer yüzünde 2000 mineral olduğunu göstermiştir.Bu taşların analizini sınıflandırılmasını ve değerini ölçen bilime GEMOLOJİ denir.Bu bilimle uğraşan insanlara GEMOLOJİST denir.Bunlar taşları değerlendiren taş uzmanlarıdır.
Mıhlama , değerli veya değersiz taşların montür üzerine ( taş yuvalarına ) yerleştirilmesine denir. Bu işlemi yapan kişiye "Mıhlama Ustası " yada "Mıhlamacı" denir.
Geçmişten günümüze kadar uzanan farklı kültürlerin oluşturduğu ve doğada var olan malzemeleri kullanarak yapılan takıların adıdır.
Değerli madenler ve taşlar, insanlık tarihi boyunca kimi zaman güzellik, kimi zaman zenginliğin ve asaletin simgesi olarak işlendi, kullanıldı. Takının tarihi, günümüzden 30. 000 yıl önceye, Üst Paleolitik Çağ'a kadar uzanıyor. Ancak uzmanlar, gerçek anlamıyla kuyumculuğun, Mezopotamya'da, Mısır'da ve Anadolu'da, M. Ö. 4. bin yılın sonlarına doğru başladığını belirtiyor.
Arkeologların Ur’da, Truva’da, Mykenai’de buldukları mücevher ve heykelcikler neolitik çağa aittir. Altın o çağlardan günümüze kadar önemini kaybetmeden gelmiş bir kıymetli madendir. Aynı zamanda değer ölçüsü birimlerinden biridir.Bu dönemde takılar, dinsel ve koruyucu amaçların yanı sıra süslenme, yani insanın
kendini başka insanlara beğendirme amacıyla da kullanılmış olmalıdır. Çatalhöyük
kazılarında gün ışığına çıkarılan volkanik camdan (obsidyen) bir ayna, takıları kullanan
kişilerin daha güzel görünme isteğinde olduğuna işaret etmektedir.
Oldukça uzun bir dönemi
kapsayan Neolitik Çağ’da, insanlar çevrelerinden toplayıp
şekillendirdikleri bu doğal
malzemelerden başka bakır ve kurşun gibi metalleri de takı yapımında kullanmaya
başlamışlardır.
M.Ö.4000 başlarından itibaren altın ve gümüş işlemeye akik ve kalseduan gibi ilgi
çekici, canlı renklere sahip süs taşları takı yapımında kullanılmaya başlanmıştır.
Kızılderililer, üzerinde Turkuaz taşıyan kişinin kemiklerinin kırılmayacağına inanırlar. Bu yüzden savaş anında bu taşı kalkanlarının üzerine işlerlerdi.
Turkuaz taşından başka Kızılderili kültüründe, yosun akik taşının susuzluğu giderdiğine inanırlar. Yosun akik taşını bu amaçla kullanırlardı.
Turkuaz taşının, Aztek kültüründe de önemli bir yeri olduğu bilinmektedir. Aztekler turkuaz taşını kişiyi kötü etkilerden koruması için kullanırlardı.
Eski Yunanlarda, ametist taşının sarhoş olmaktan koruduğuna inanırlar. İçki kadehlerini ametist taşından yaparlardı.
Hindistan'da eskiden bazı taşların iyileştirici gücü olduğuna inanılır, çok ince hale gelene kadar öğütüldükten sonra "bhasma" adı verilen karışımlar hazırlanıp içilirdi. Hindistan'daki kadınların ayak parmaklarına Obsidyen yüzük takmalarının sebebi ise negatif elektrik yükünü ayaklardan toprağa geçirmesini inandıkları içindir.Mısır ve Çin kültürlerin de ise, ışık ve enerji yakalama özelliği olan kristal boncuklar, doğru renklerle birleştirilerek güçler elde edilmeye çalışılmıştır.
İlk uygarlıkların doğduğu Mezopotamya ve Mısır'da da doğal taş ve boncuklar son derece önemli bir yer tutuyordu.
Hiçbir kültür antik Mısır'daki gibi sülaleler öncesi dönemden ve sonrası döneme kadar 4000 yılı Kapsayan, çarpıcı bir taş ve boncuk yapımına ve tarihine sahip değildir. Takılar ve doğal taşlar İnsanlar tarafından yaşamı boyunca kullanıyor ve ölümünde onlarla beraber gömülüyordu.
Önceleri Metallerin önce bakır sonra gümüş ,altın, elektron, tunç ve insan yapımı malzemeler fayans ve özellikle
MÖ.1400'den sonra cam kullanılarak çok zengin bir takı kültürü yaratmışlardır.
Mezopotamya'da da ticareti yapılan lüks mallar arasında kayda değer şekilde Lapis ve Akik hem Hammade hem de tamamlanmış kişisel ziynet ve taş olarak takı sanatı bir ekonomik gelir olarak kullanılmış ve ticareti yapılmıştır. Özellikle
Sümer ve Ur Kraliyet mezarlığı bu konuda çok zengin örneklere sahiptir.
Montür bir ürünü oluşturan taşların yerleştirildiği çerçevenin yada yuvanın adıdır.
Mikrometre (eski adıyla mikron; İngilizce: micrometer, micrometre veya micron), Milimetrenin binde birine (1/1000 mm, 10^-3 mm), metrenin milyonda birine (1/1000000 m, 10^-6 m) eşit uzunluk birimi. µm sembolü ile gösterilir.Mikron: Kalınlık ölçü birimi. 1mm=100 mikrondur.
Karat, 0,2 g'a (200 mg) eşit olan bir kütle birimidir. Elmas ve diğer değerli taşların ölçümümde kullanılır. Birim, oldukça sabit ağırlıklara sahip olması dolayısı ile eski tarihlerde ağırlık ölçmede kullanılan keçiboynuzu tohumundan kökenlenir. Karat adı, keçiboynuzunun Arapça karşılığı olan karrat sözcüğünden gelir. Keçiboynuzu, Yunanca 'da keration, İngilizce 'de carob olarak anılır. Karat, değişik ülkelerde kullanılmakta ve her bir ülkede farklı kütlelere tekabül etmektedir. 1907 yılında 0,200 gram olarak kabul edilmiş ve metrik kırat olarak adlandırılmıştır.
www.atolyeargentum.com
Telif Hakkı © 2024 www.atolyeargentum.com - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Bu web sitesinde çerez kullanılır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.